لیست محصولات

ترموپلاستیک الاستومر (TPE) چیست؟ و چه ویژگیهایی دارد؟ واژه ترموپلاستیک الاستومر (thermoplastic elastomer) را در نظر بگیرید. این واژه از سه بخش تشکیل شده‌است؛ بخش اول که همان کلمه ترمو (Tehrmo) است، به معنی گرما است؛ قسمت دوم این عبارت پلاستیک است و در نهایت بخش پایانی آن الاستومر (Elastomer) است که به نوعی خاصیت الاستیک یا نرم‌ و منعطف بودن اشاره دارد. در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم که «ترموپلاستیک الاستومر چیست»، چه انواعی دارد و ویژگی‌های اصلی آن چیست. در ادامه با ما همراه باشید.

ترموپلاستیک الاستومر چیست؟

یکی از مهم‌ترین مسائلی که در تولید قطعات پلاستیکی در نظر گرفته می‌شود، مسئله انعطاف‌پذیری قطعه تولیدی است. در حدود چهار دهه قبل که اثری از TPE ها وجود نداشت، برای ایجاد خاصیت نرمی و انعطاف‌پذیری در قطعات تولیدی، به سراغ رابرها و PVC ها می‌رفتند. در خصوص PVC ها باید به این نکته اشاره کنیم که قیمت تمام‌شده بالای آنها موجب می‌شد تا تنها در تولید برخی قطعات خاص از آنها استفاده شود. همچنین استفاده از رابرها دو چالش جدی به همراه دارد؛‌ نخست آنکه فرآیند پختن یا حرارت دادن آنها کمی پیچیده است و مسئله دوم نیز عوارض زیست محیطی است که به دلیل قابل بازیافت نبودن رابرها به وجود می‌آید.

همین مسئله باعث شد تا محققان به دنبال جایگزین جدیدی برای تولید قطعات پلاستیکی منعطف باشند. به این ترتیب TPE ها تولید شدند و جایگاه ویژه‌ای در تولید محصولات پلیمری به خود اختصاص دادند. ویژگی بسیار مهمی که درباره این مواد قابل توجه است، دارا بودن همزمان خواص پلاستیک و لاستیک در این گونه مواد است. این باعث می‌شود که علاوه بر استحکام مناسب، از انعطاف‌پذیری بالایی نیز برخوردار باشند. در اصطلاح فارسی به TPE ها مواد گرمانرم گفته می‌شود. در مقابل مواد گرمانرم گروه دیگری از مواد وجود دارند که به نام گرماسخت مشهور هستند. تفاوت این دو نوع ماده در نوع پیوندهای فیزیکی تشکیل دهنده ساختار آنها است.

خصوصیات ترموپلاستیک الاستومرها

در خصوص الاستومرها باید به این نکته اشاره کنیم که در اثر قرار گرفتن در معرض حرارت، پیوندهای فیزیکی آنها دچار سستی نمی‌شود و در نتیجه این مواد نیز نرم نمی‌شوند. اما TPEها دارای خاصیت پلاستیک‌ها هستند و در اثر حرارت دیدن، نرم و منعطف می‌شوند. نکته مهم در خصوص این خاصیت آن است که در فرآیند تولید به روش اکستروژن یا تزریق پلاستیک،‌ کار برای تولید مواد با شکل‌ها و طرح‌های مختلف بسیار آسان‌تر می‌شود.

خاصیت ارتجاعی خوبی که ترموپلاستیک الاستومرها دارند نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر یک تکه از این مواد را در دست بگیرید و شروع به کشیدن آنها کنید، این مواد افزایش طول می‌دهند و پس از رها کردن به حالت اولیه خود باز می‌گردند. البته این اتفاق تا زمانی رخ می‌دهد که در هنگام کشیدن نیرویی بالاتر از تنش تسلیم به آن وارد نکنید.

انواع ترموپلاستیک الاستومرها

TPE ها در دو دسته کلی تقسیم‌بندی می‌شوند که عبارتند از: TPE سنتزی و TPE آلیاژی. در این قسمت لازم است تا به معرفی مختصری درباره این دو دسته بپردازیم.

TPE آلیاژی

آلیاژ اصطلاحا به ماده‌ای گفته می‌شود که از کنار هم قرار گرفتن مواد اولیه با درصد‌های مختلفی تشکیل می‌شود. ترموپلاستیک الاستومر آلیاژی به کمک برقرار کردن ارتباط بین نوعی ترموپلاستیک و پلیمر نرم مانند رابر تولید می‌شود. خاصیت انعطاف‌پذیری مورد نیاز TPE توسط ماده پلیمری (رابر) تامین می‌شود و همچنین ترموپلاستیک با ایجاد قوام در ساختار فیزیکی ماده نهایی، سطح شکل‌پذیری و قابلیت شرکت در فرآیندهای مختلف را در آن ماده ارتقا می‌دهد. واحدهای کامپاندر در بخش اکسترودرهای صنعتی وظیفه تولید این نوع مواد را بر عهده دارند. این دسته از ترموپلاستیک‌ها در دو دسته اولفینی (EDPM) و استایرنی دسته‌بندی می‌شوند.

TPE سنتزی

TPEهای صنعتی در اثر ترکیب یا سنتز تعدادی منومر سخت و نرم به وجود می‌آید. در واقع در TPEهای سنتزی نوعی پیوند شیمیایی بین مواد تشکیل دهنده برقرار می‌شود در حالی که در TPE آلیاژی به هیچ وجه این گونه نیست. هر یک از دو بخش منومر نرم و سخت نیز دارای دو خاصیت و نقش مجزا در ترکیب هستند؛ منومرهای نرم نقش ایجاد انعطاف‌پذیری در ماده را ایفا می‌کنند در حالی که منومرهای سخت وظیفه ایجاد قوام فیزیکی به منظور شکل‌پذیری مناسب مواد را بر عهده دارد. این گروه از ترموپلاستیک‌ها دارای زیرمجموعه‌هایی هستند که عبارتند از :

    1. SEBS و SBS (بخش لاستیکی از پلی بوتا دی ان و بخش پلاستیکی از پلی استایرن تشکیل می‌شود)
    2. TPS (Styrenic Block Copolymers)
    3. COPA (Thermoplastic Polyamides) – ترموپلاستیک پلی آمیدز
    4. TPU (Thermoplastic Polyurethane) – ترموپلاستیک پلی یورتان
    5. TPEE (Thermoplastic co-polyester) – ترموپلاستیک کو پلی استر

کاربرد ترموپلاستیک الاستومرها

صنعت خودروسازی به عنوان اصلی‌ترین مصرف‌کننده انواع ترموپلاستیک الاستومر به شمار می‌رود. بسیاری از بخش‌های مختلف داخلی و خارجی خودروها از جمله دور درب‌ها و دور کلاف شیشه درب‌های جانبی،‌ درپوش‌ها و ضربه‌گیرها از این مواد ساخته می‌شوند. همچنین برخی اجزای لوازم خانگی و پزشکی نیز به کمک TPEها تولید می‌شوند. در صنعتی بسته‌بندی مواد غذایی نیز به وفور از این نوع مواد استفاده می‌شود.

منبع: معین پلیمر

آخرین اخبـــار و مقـــالات جدیدتـرین مقـــالات با ما همیشه به روز باشید
آرشیو مقالات
پلی استال چیست؟

پلی استال که به عنوان رزین استیلیک نیز شناخته می‌شود، یک ماده پلاستیکی است که کاربردهای متعددی دارد و علیرغم مزایای بی‌شماری که در زندگی روزمره به ما می‌دهد، کمتر شناخته شده است. در این مقاله به بررسی کاربردها و مزایای این محصول پلیمری پرداخته ایم. با ما همراه باشید.

پلی وینیل استات چیست؟

یکی از رزین هایی که به شکل محلول در آب استفاده ی فراوانی دارند و در انواع همو‌‌پلیمر و کو‌‌پلیمر موجود می‌باشد پلی وینیل استات(PVAC) است. در این مقاله به بررسی پلی وینیل استات و کاربردهای آن می پردازیم.

آشنایی با ABS و بررسی منحنی کارایی گریدهای مختلف آن

آکریلونیتریل بوتادین استایرن یا پلاستیک ABS یکی از سخت‌ترین و مفیدترین مواد پلاستیکی است که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. پلاستیک‌های ای بی اس مقاومت بسیار بالایی در برابر ضربه دارند و به دلیل هزینه کم، سرمایه گذاری هوشمندانه‌ای در طولانی مدت محسوب می‌شوند. ظرفیت اسمی تولید این نوع پلیمر در حال حاضر در حدود 11.6 میلیون تن در جهان است که این مقدار نشان دهنده تقاضای بالای بازار برای خرید انواع گرید ABS می‌باشد.

پلی آمید چیست؟

پلی آمیدها، به صورت گسترده‌ای در صنایع خودروسازی، حمل و نقل، برق و الکترونیک، نساجی، بسته‌بندی و تهیه محصولات خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرند. با استفاده از الیاف شیشه و اضافه کردن و افزایش استحکام در این مواد، از این مواد می توان به عنوان یک نقش جایگزین برای قطعات فلزی استفاده کرد. از نظر فنی، اصطلاح "پلی آمید" می تواند به انواع پارچه های ارگانیک مانند پشم و ابریشم نیز اشاره داشته باشد. در زبان شیمی، این اصطلاح به سادگی به مولکولی اشاره دارد که دارای پیوندهای آمیدی تکرار شونده است. با این حال، فقط شیمیدانان ابریشم و پشم را به عنوان پلی آمید می گویند و بقیه جهان این واژه را مترادف با نایلون می‌دانند.

اهمیت پوشش ضد حریق

حفاظت در برابر آتش یکی از دغدغه‌های اصلی مالکان است. هزاران آتش سوزی هر ساله رخ می‌دهند که منجر به صدمات جدی، تلفات جانی و میلیاردها خسارت مالی می‌شوند. اما یکی از بهترین راهکارهای حفاظتی در برابر آتش پوشش ضد حریق است. هنگامی که یک پوشش ضدحریق روی اعضای ساختمان اعمال می‌شود، این پوشش به مانند یک سپر در برابر آتش عمل می‌کند.

چرا از ورق پلی کربنات در ساخت گلخانه ها استفاده می کنند؟

ورق پلی کربنات در صنعت پلاستیک یکی از پرکاربردترین مواد موجود در بازار است. پلی کربنات که برای همه چیز از تجهیزات پزشکی گرفته تا فرآوری مواد غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد، بیشتر به دلیل مزیت‌های بی‌شمارش در ساخت پوشش گلخانه در میان مشتریان محبوب است. این متریال که به صورت ورق تک جداره پلی کربنات، ورق دوجداره پلی کربنات و سایر موارد به فروش می‌رسد، گزینه مقرون به صرفه و بسیار خوبی برای ساخت گلخانه ها است.

روش ترموفرمینگ و کاربرد آن

تولید محصولات پلاستیکی به روش‌های مختلفی انجام می‌شود که هرکدام از آن‌ها مزایا و معایب خود را دارند. یکی از روش‌های قدیمی تولید محصول پلاستیکی، روش ترموفرمینگ است که در این روش با اعمال حرارت بر ورقه‌های پلاستیکی و استفاده از قالب، می‌توان محصول مورد نظر را تولید کرد. این روش به فرآیند پیچیده نیاز ندارد و برمبنای تغییرات شیمیایی انجام نمی‌شود. برای آشنایی بیشتر با روش ترموفرمینگ و مزایا آن، با ما همراه باشید که در ادامه به بررسی کامل آن می‌پردازیم.

روش سریع شناسایی پلاستیک‌ها با کمک تست شعله

یکی از اقدامات مهم برای کنترل و جمع آوری ضایعات پلاستیک و بازیافت آن، شناسایی نوع پلیمر پلاستیک‌ها است. روش‌های مختلفی برای این کار وجود دارد که تست شعله یکی از روش‌های سریع برای کسب اطلاعات و بررسی‌های لازم است. در این آزمایش با تشکیل شعله به رنگ‌های مختلف، می‌توان نوع پلیمر را شناسایی کرده و آن‌ها را تفکیک کنند. ما در این مقاله قصد داریم شما را با این روش شناسایی پلاستیک آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید.

نظـــر خـــود را ثـــبت کنیـــد اعتماد با یک خرید حرفه ای
پلی تیز
چه طور می تونم کمکتون کنم؟