
پلی وینیل استات چیست؟ یکی از رزین هایی که به شکل محلول در آب استفاده ی فراوانی دارند و در انواع هموپلیمر و کوپلیمر موجود میباشد پلی وینیل استات(PVAC) است. در این مقاله به بررسی پلی وینیل استات و کاربردهای آن می پردازیم.
پلی وینیل استات یک پلیمر مصنوعی کائوچویی آلیفاتیکی با فرمول) n( C_4 H_6 O_2و تعداد مونومر pva معمولا 100 تا 5 هزار عدد است و سخت ترین پلی وینیل استر محسوب میشود.
PVACیک نوع ترموپلاستیک بسیار منشعب و غیر کریستالی است که از طریق پلیمریزاسیون رادیکال آزاد تهیه شده و در برابر اشعه ماورای بنفش و اکسیداسیون بسیار مقاوم است ودر تماس با اکثر سطوح چسبندگی بالایی از خود نشان میدهد.
یکی از رزین هایی که به شکل محلول در آب استفاده ی فراوانی دارند و در انواع هموپلیمر و کوپلیمر موجود میباشد پلی وینیل استات(PVAC) است.
PVA یک پلیمر وینیلی است که از طریق پلیمریزاسیون مونومر وینیل استات تهیه میشود. مونومر وینیل استات ابتدا در یک مقیاس صنعتی با افزودن اسید استیک به استیلن با نمک جیوه (I) به دست آمد. اما در حال حاضر به طور عمده توسط واکنش اسید استیک و اتیلن که با پالادیوم کاتالیز شده است به دست میآید.
پلی وینیل الکل، مهمترین مشتق PVA است که به عنوان یک اصلاح کننده برای چسب های امولسیون و به عنوان یک کلوئید محافظ در پلیمریزاسیون امولسیون استفاده می شود. از دیگر کاربردهای مهم آن می توان به چسب های کاغذی ، پوشش پارچه ای و تصفیه سطح کاغذ اشاره کرد. این ماده همچنین به عنوان چسب و غلیظ کننده برای انواع پوشش ها و به عنوان امولسیون کننده / غلیظ کننده(CMC) برای محصولات آرایشی مورد استفاده قرار میگیرد.
PVAهمچنین ماده اولیه چندین مشتق دیگر از جمله پلی وینیل بوتیرال (PVB) و پلی وینیل فرمال (PVF) است. PVB در رنگ ها ، لاک ها و چسب ها استفاده می کند و به دلیل چسبندگی خوب آن به شیشه ، مقاومت در برابر نور مناسب و شفافیت عالی ، به عنوان لایه ای برای شیشه های مقاوم در برابر شکستگی و ترک خوردگی استفاده می شود. این ترکیب همچنین به عنوان چسب برای خمیرهای ضخیم در کاربردهای الکترونیکی و به عنوان چسب (موقت) برای ساخت سرامیک های تک لایه و چند لایه کاربرد دارد.
پلی وینیل استات به صورت گسترده در صنایع شیمیایی، نساجی و غیره کاربرد دارد و از جمله کاربردهای پلی وینیل استات در این حوزه ها عبارت اند از: تولید رنگ های عایق و رنگ های نساجی، تولید فیلم های حفاظتی، صنایع بسته بندی، صنایع باطری سازی و غیره. پلی وینیل استات به صورت خالص به رنگ ها و روکش های موجود و نیز به عنوان افزودنی در چسب ها و الیاف ها ی ساختمانی به کار می رود. در واقع پلی وینیل استات یک پلیمر بسیار پایدار، مقاوم، انعطاف پذیر و همچنین با کاربردهای فراوان در همه ی زمینه ها بوده و به همین دلیل یکی از مواد مهم در صنایع پلاستیک و مواد شیمیایی به شمار میرود.
PVAC امولسیونی در چسب های پایه آبی شامل خمیر ها و چسب ها مخصوصا در صحافی کتاب ها مورد استفاده قرار میگیرد.
PVAC توانایی بالایی در پرکردن تخلخل سطوح مانند چوب و کاغذ دارد و یک لایه فیلم محافظتی چسبناک منعطف را در رنگ های لاتکس تشکیل میدهد و سازگاری خوبی با رنگ های شیمیایی دیگر ایجاد میکند.
از پلی وینیل استات به عنوان چسب چوب با چسب سفید نیز استفاده میشود.
PVA بدون آب به عنوان چسب ترموست در صنعت نساجی و کاغذ کاربرد دارد و منجر به براقیت محصول میشود. از موارد دیگر کاربرد PVAC میتوان به تهیه چسب گرانولی حرارتی اشاره کرد
چسب های پلی وینیل استات به دو شکل عمده ی پایه حلال و پایه آب طبقه بندی میشوند
برای چساندن استاندارد صفحات چوبی با این چسب 10 دقیقه تا 3 ساعت زمان در دمای 20 درجه سانتیگراد و تحت فشار 1 مگا پاسکال نیاز است.
این نوع چسب ها مقاومت پایینی به تغییرات آب و هوا و رطوبت دارند.
چسب های پلی وینیل استات در برابر حلال ها ضعیف بوده اما در مقابل گریس،روغن و مشتقات نفتی مقاومت دارند.چسب خشک شده در مقابل نور پایدار است اما با بالا رفتن دما(بالاتر از 45 درجه )شروع به نرم شدن میکند.
این چسب ها از نظر قیمتی معمولا قیمت پایینیدارند قبل از استفاده از قطعات چسبانده شده با این چسب 1الی7 روز زمان برای خشک شدن کامل نیاز است.
این چسب تحت فشارتمایل به جاری شدن و پخش شدن دارد به همین دلیل پر کننده خوبی برای حفره های ریز سطح است . دمای مناسب کاربردی این چسب 16-32 درجه سانتی گراد است.
در ایران چسب چوب بر پایه پلی وینیل استات عموما در صنایع مبلمان کاربرد دارد.
تولیدکنندگان برای اطلاع از قیمت و موجودی پلی وینیل استات در فروشگاه پلی تیز، می توانند با شماره های 74216000 – 021 و 09357600679 تماس حاصل نمایند.