
پلی اتیلن؛ معرفی، تاریخچه، انواع و کاربردهای آن یکی از پلیمرهای محبوب در صنعت پلاستیک، پلی اتیلن است. این پلیمر با ویژگیهای مختلف و غیر سمی بودن، نقش گستردهای در صنعت بسته بندی مواد غذایی دارد. پلیمر پلی اتیلن نوعی ترموپلاستیک است که در انواع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. هر کدام از انواع آن، ویژگیهای خاص خود را دارند و برای کاربردهای مختلفی استفاده میشوند. ما در ادامه این مقاله به بررسی مدلهای مختلف پلی اتیلن و جنبههای دیگر آن میپردازیم. با ما همراه باشید.
پلی اتیلن یک ترموپلاستیک است و به دلیل قابلیت ارتجاعی، میتوان از آن برای ساخت محصولات متنوع پلاستیکی استفاده کرد. پلی اتیلن ساختاری کریستالی دارد و از فرآیند سنتز اتیلن ساخته میشود. ترکیب پلی اتیلن از گاز طبیعی و نفت خام است و به اختصار، PE نامیده میشود. خصوصیاتی نظیر چگالی، شاخص جریان مذاب، وزن مولکولی، شبکه ای شدن، میزان بلورینگی و... پلی اتیلن، میتواند توسط فرآیند پلیمریزاسیون کنترل شود و پلی اتیلن نهایی شکل پذیرد. تغییرات وزن مولکولی باعث ایجاد انواع مختلف PE میشود که میتوان آنها را در سه دسته سبک، متوسط و سنگین قرار داد. در ادامه این مقاله به بررسی هر یک میپردازیم.
این پلیمر برای اولین بار در سال 1933 توسط شرکت شیمیایی imperial واقع در انگلستان کشف شد. پلیمریزاسیون پلی اتیلن در شرایط پرفشار و در دمای 200 تا 600 درجه فارنهایت انجام شد. پلیمر حاصل از این فرآیند پلی اتیلن فشار بالا نامیده شد. این فرآیند طی مراحل سخت و خطرناکی انجام میشد و هزینه زیادی داشت. با گذشت زمان در سال 1950 موفق به ساخت پلی اتیلن کم فشار در شرایط بهتر شدند. این نوع پلی اتیلن طی فرآیند ایمنتر و با هزینه کمتر تولید شد. در این روش با استفاده از تغییر دما، فشار، کاتالیزگر و...، توانستند تنوع بیشتری در سازماندهی ساختار مولکولی ایجاد کنند و پلی اتیلن در انواع مختلف وارد بازار شد.
همانطور که پیشتر اشاره شد، پلی اتیلن با وزن مولکولی متفاوت، خواص مختلفی دارد. انواع مختلف PE در اندازه زنجیر پلیمری، تعداد شاخه زنجیره و نوع آن متفاوت هستند و به نامهای زیر شناخته میشوند.
این پلیمر دارای زنجیره شاخه دار است و نمیتواند پیوند خوبی با پلی اتیلنهای دیگر برقرار کند. نیروی بین مولکولی ضعیف و استحکام کششی کم، از دلایل اصلی پیوند ضعیف آن با دیگر پلی اتیلنها است. پلی اتیلن سبک انعطاف پذیری بالایی دارد و معمولا برای تولید بسته بندی مواد غذایی استفاده میشود.
پلی اتیلن سنگین دارای زنجیره بدون شاخه است و به همین دلیل میتواند پیوند مولکولی قوی ایجاد کند. پیوند مولکولی قوی در کنار استحکام کششی بالا، باعث شده است که این پلیمر گزینه مناسبی برای تولید انواع لوله و اتصالات آن باشد. کاتالیزور و شرایط واکنش در تولید پلی اتیلن سنگین، نقش مهمی دارد. بنابراین حتما هنگام تهیه این پلیمر به این موارد دقت کنید.
این پلیمر به تعداد زیاد شاخه کوتاه در زنجیرهاش شناخته میشود. هرچه شاخه کوتاهتر و تعدادش بیشتر باشد، پلیمر مقاومت بالاتری در برابر ضربه خواهد داشت. علاوه بر مقاومت، پلی اتیلن خطی انعطاف پذیری بالایی دارد و عایق الکتریکی مناسبی است. به همین دلیل از آن برای روکش سیم برق و لولههایی با قابلیت خم شدن، استفاده میشود.
برای انتخاب PE مناسب محصولات خود، باید خصوصیات هر یک را در نظر بگیرید و با توجه به آن، نمونه مناسب را خریداری کنید.
پلی اتیلن یکی از پلیمرهای پرمصرف در صنعت پلاستیک است. وجود انواع مختلف آن و ویژگیهای متنوع، باعث شده است که صنایع بسیاری برای تولیدات خود از این پلیمر استفاده کنند. کاربردهای پلی اتیلن عبارتند از:
پلی اتیلن کاربرد گستردهای در بخشهای مختلف صنایع دارد و به تولید محصولات باکیفیت و کم هزینه، کمک زیادی میکند.
این پلیمر مقاومت بالایی در برابر عوامل مختلف دارد و استحکام کششی آن، امکان تولید انواع مختلفی از محصولات را میدهد. PE مادهای غیر سمی و بی بو است، به همین دلیل میتوان از آن برای بسته بندی مواد غذایی استفاده کرد. غیر سمی بودن این پلیمر، یکی از دلایل اصلی کاربرد آن در تولید اسباب بازی کودکان است. پلی اتیلن عایق خوبی در برابر الکتریسیته است و میتوان از آن برای جلوگیری از برق گرفتگی استفاده کرد. همچنین پلی اتیلن هزینه مقرون به صرفهای دارد و میتواند به تولیدات بهتر صنایع کمک کند. از مزیتهای دیگر این پلیمر میتوان به عدم نفوذ آب به آن و استحکام شیمیایی بالا اشاره کرد.
محبوبیت بالا پلی اتیلن در صنعت پلاستیک به دلیل ویژگیهای متنوع آن است. این ویژگیها باعث میشود که بتوان از آن برای تولید طیف گستردهای از محصولات استفاده کرد. ویژگیهای پلی اتیلن عبارتند از:
پلی اتیلن از مقاومت بالایی برخوردار است. به همین دلیل میتواند برای مدت زمان زیادی عمر کند و از ایجاد هزینههای اضافی تعمیر محصول، جلوگیری میکند.
قیمت پلی اتیلن هم مانند پلیمرهای دیگر به عوامل مختلفی وابسته است. اولین موردی که باید برای خرید به آن توجه کنید، قیمت نفت خام است. یکی از مواد مهم در ترکیبات پلی اتیلن، نفت خام و گاز طبیعی است. بنابراین قیمت این مواد سازنده، تاثیر زیادی بر قیمت پلی اتیلن دارد. چنانچه شما به دنبال پلی اتیلن باکیفیت هستید، باید به مواد اولیه و روش تولید آن توجه زیادی داشته باشید. از عوامل موثر دیگر بر قیمت پلی اتیلن، نوع آن است. هر کدام از انواع پلی اتیلن با توجه به ویژگیهای خود، قیمت متفاوتی دارند. عرضه و تقاضا از عوامل اصلی تعیین قیمت پلی اتیلن است. هرچه تقاضا بیشتر و عرضه پلی اتیلن کمتر باشد، قیمت آن بالاتر خواهد بود. بهتر است برای خرید پلی اتیلن، ابتدا کاربرد مورد نظر را شناسایی کنید، سپس با مشاوران شرکتهای مختلف مشورت کنید و با مقایسه آنها، نمونه مناسبی از این پلیمر تهیه کنید.
جمع بندی
پلی اتیلن یکی از پلیمرهای پرمصرف در صنعت پلاستیک است. این پلیمر در انواع مختلفی وارد بازار میشود که هر یک از آنها ویژگیهای خاص خود را دارند. این ویژگیها، امکان تولید گستره وسیعی از محصولات پلاستیکی را ایجاد میکند. بهتر است برای خرید پلی اتیلن، با نمونههای مختلف آن آشنا شوید. سپس با در نظر گرفتن شرایط، نمونه مناسبی از آن تهیه کنید. پلیمر پلی اتیلن از مقاومت خوبی برخوردار است. بنابراین تا مدت زمان طولانی عمر میکند و صرفه اقتصادی زیادی دارد.