
معرفی TPV و ترموپلاستیک الاستومر ولکانیزه TPV یکی از زیردستههای اصلی و پیشرفتهتر ترموپلاستیک الاستومرها است. TPEها نسل نوینی از آلیاژهای پلیمری هستند . این آلیاژها خواص فیزیکی-مکانیکی مشابه رابرهای پختشده را بدون نیاز به فرآیند پخت برآورده میکنند. این محصولات، دارای یک جز رابری و جز سخت پلاستیکی هستند که بخش نرم، وظیفه ایجاد انعطافپذیری مطلوب، و بخش سخت، وظیفه ایجاد استحکام مناسب را در محصولات بر عهده دارند. برای دستیابی به خواص مکانیکی مطلوبتر مانند مانایی فشار کمتر فاز رابری، این آلیاژها پخت میشوند که به محصول حاصل، ترموپلاستیک الاستومر ولکانیزه (Thermoplastic Elastomer Vulcanize) میگویند. در این مقاله به بررسی TPV، ویژگیها و کاربردهای آن میپردازیم.
TPV که با نام کامل Thermoplastic vulcanizates نیز شناخته میشود، نوعی پلیمر است که طی فرآیند ترکیب، جوش داده میشود. این بدان معنی است که پلیمرها از طریق «کراس لینک ها» به مواد با دوامتر تبدیل میشوند. کراسلینک، پیوندهای متقاطع و بادوامی هستند که میان ساختارهای داخلی مولکول به وجود می آید و استحکام و پایداری یک ماده را بسیار افزایش میدهد.
در TPV، ساختار لاستیک اولیه برای ایجاد ماده با دوامتر و مفیدتر، تغییر پیدا می کند. علاوه بر این، این ماده بسیار انعطافپذیر است و می تواند انواع مختلفی از نیازهای صنعتی را برآورده سازد. همین عامل موجب محبوبیت آن در میان تولیدکنندگان شده است.
TPV به طور گسترده در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. صنایعی که بیشتر از ماده لاستیکی TPV استفاده می کنند عبارتند از:
اخیراً رشد زیادی در استفاده از این ترکیب در صنعت خودرو وجود دارد و این مربوط به مهر و موم های برخی از قسمت های خودرو نظیر لوله ها است که به ماده ای با تحمل گرمای بسیار بالا، نیاز دارند. جای تعجب نیست که زمانی که تولیدکنندگان محصولات صنعتی متوجه شوند TPV در واقع چه مزایایی دارد حتماً از آن استفاده خواهند کرد.
منبع : معین پلیمر
ورق پلی کربنات در صنعت پلاستیک یکی از پرکاربردترین مواد موجود در بازار است. پلی کربنات که برای همه چیز از تجهیزات پزشکی گرفته تا فرآوری مواد غذایی مورد استفاده قرار میگیرد، بیشتر به دلیل مزیتهای بیشمارش در ساخت پوشش گلخانه در میان مشتریان محبوب است. این متریال که به صورت ورق تک جداره پلی کربنات، ورق دوجداره پلی کربنات و سایر موارد به فروش میرسد، گزینه مقرون به صرفه و بسیار خوبی برای ساخت گلخانه ها است.
تولید محصولات پلاستیکی به روشهای مختلفی انجام میشود که هرکدام از آنها مزایا و معایب خود را دارند. یکی از روشهای قدیمی تولید محصول پلاستیکی، روش ترموفرمینگ است که در این روش با اعمال حرارت بر ورقههای پلاستیکی و استفاده از قالب، میتوان محصول مورد نظر را تولید کرد. این روش به فرآیند پیچیده نیاز ندارد و برمبنای تغییرات شیمیایی انجام نمیشود. برای آشنایی بیشتر با روش ترموفرمینگ و مزایا آن، با ما همراه باشید که در ادامه به بررسی کامل آن میپردازیم.
یکی از اقدامات مهم برای کنترل و جمع آوری ضایعات پلاستیک و بازیافت آن، شناسایی نوع پلیمر پلاستیکها است. روشهای مختلفی برای این کار وجود دارد که تست شعله یکی از روشهای سریع برای کسب اطلاعات و بررسیهای لازم است. در این آزمایش با تشکیل شعله به رنگهای مختلف، میتوان نوع پلیمر را شناسایی کرده و آنها را تفکیک کنند. ما در این مقاله قصد داریم شما را با این روش شناسایی پلاستیک آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید.
پلی استایرن یک زنجیره بزرگ شیمیایی است که کاربردهای بسیاری دارد. این ماده شیمیایی در دسته فنیلها قرار میگیرد که این زنجیره در صنایع پتروشیمی دارای اهمیت ویژهای است. در میان مواد و ترکیبات شیمیایی، پلی استایرن از جمله بلندترین زنجیرههای کربنی محسوب میشود. در ساختار این ماده، دو عنصر هیدروژن و کربن وجود دارد.
به طور کلی برای تعریف رزین اپوکسی میتوان آن را قسمتی از گروه رزینهای دو جزئی که شامل «پایه رزینی» و «هاردنر» است، معرفی نمود. در این تعریف کاربرد رزین اپوکسی به ترکیب نسبت معین این دو ماده جهت ساخت انواع قالب و قاب اشاره دارد. رزینهای اپوکسی معمولا به صورت دو جزئی و با ترکیب پایه رزینی و هاردنر مورد استفاده قرار میگیرند. ولی رزینهای اپوکسی تک جزیی و سه جزیی نیز موجود هستند که کاربردهای متفاوتی دارند. برای آشنایی بیشتر با انواع رزین اپوکسی و کاربردهای آن با ما همراه باشید.
به احتمال زیاد امروزه شما هم از محصولی که در آن پلیکربنات استفاده شده باشد، استفاده کردهاید، حتی اگر متوجه آن نشده باشد. این مواد تقریباً در همه جا وجود دارند. از عینکهای طبی که هر روزه استفاده میکنیم تا دستگاههای پزشکی یا قطعات خودرو، وسایل روشنایی، دیویدی و بلو-ری پلیکربناتها کاربرد دارند. این ماده در صنایع متنوع کاربردهای متعددی دارد. صنایعی مثل: ساخت و ساز، پزشکی، محصولات مصرفی و الکترونیک و... در این مقاله به بررسی کربنات کلسیم میپردازیم.
انواع محصولات پلاستیکی که هر روزه در منزل یا سر کار از آنها استفاده میکنیم سه حالت کلی دارند. دسته اول وسایلی هستند که به طور کامل مورد بازیافت قرار میگیرند، در حالت دوم، درصدی از آنها بازیافت میشود و دسته سوم نیز غیر قابل بازیافت هستند. در این مقاله در مورد پلاستیکهای غیر قابل بازیافت هیچ گونه بحثی نخواهد شد و تنها به بررسی میزان بازیافت مواد پلاستیک که با کد بازیافت شناسایی میشوند؛ پرداخته میشود. پس توصیه میشود تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا به طور کامل با کد بازیافت پلاستیک آشنا شوید.
دستگاه گرانول ساز یکی از پرکاربردترین تجهیزات در زمینه تولیدات مواد ترموپلاست و محصولات پلاستیکی قابل بازیافت است. از مهمترین کاربردهای این دستگاه، اکسترود کردن پلاستیک و دیگر ذرات است که اصطلاحاً به آن دستگاه اکسترودر نیز میگویند. این دستگاه در ساخت انواع گرانولهای بازیافتی و غیربازیافتی کاربرد فراوان دارد. دستگاه مذکور همچنین دارای ظرفیتهای نامحدود تولید، در انواع گرانول، تحت شرایط خاص است. در این مقاله به بررسی راههای افزایش ظرفیت تولید دستگاه گرانول ساز پرداخته خواهد شد. ابتدا قبل از بررسی این راهها، لازم است با این دستگاه و طرز کارکرد آن بیشتر آشنا شوید.